Gezondheid


     

Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) Bloedonderzoek. FIP is een virusziekte die wordt veroorzaakt door een (gemuteerd) coronavirus. Dit Feline coronavirus (FcoV) is in eerste instantie onschuldig en veroorzaakt alleen wat lichte diarree, echter als het muteert kan de ziekte FIP ontstaan.

Feline Leukemie Virus (FeLV) Bloedonderzoek. FeLV is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan (immunosuppressie) waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties.

Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV) Bloedonderzoek. FIV wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het HIV virus bij de mens dat AIDS veroorzaakt. FIV wordt daarom ook wel kattenaids genoemd. FIV kan alleen de kat besmetten en niet de mens, het is geen zoonose!! (geen overdraagbare ziekte).

Polycystic Kidney Disease (PKD) Echografisch. Polycystic Kidney Disease, is een erfelijke aandoening die bij katten voorkomt. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes, zal toenemen met het ouder worden van de kat.

Hypertrofische Cardio Myopathie (HCM) Echografisch. Het meest voorkomende hartprobleem bij de kat is hypertrofische cardiomyopathie (dit betekend letterlijk ziekte van de hartspier), afgekort HCM. Meestal is dat aangeboren bij de kat maar het kan ook verkregen zijn na andere aandoeningen, het komt voor bij Raskatten maar ook bij niet-Raskatten.
 
Onze poezen worden allen getest op FIV/FELV & HCM/PKD
Wij werken samen met dierenartsen praktijk Zuidwesthoek / Dierenkliniek de Zoom te Bergen op Zoom